Adayın işe alım sürecindeki deneyimini olumlu kılmak için süreçlerimizi geliştiriyoruz, çalışanımız olduktan sonraki deneyimlerini olumlu kılmak için etkili stratejiler ve girişimler ile uygulamalar yürütüyoruz. Peki çalışanımız işten ayrılırken nasıl bir deneyim yaşıyor, çıkış sürecindeki deneyimini göz ardı ediyor olabilir miyiz?
“Bizden ayrılıyorsa ne düşündüğü yada ne hissettiği çok da önemli” değil dendiği günler geride kaldı…
Çalışanın işten çıkış sürecinde yaşadığı deneyimin olumsuz yönde olması, iş veren markanızı, iş gücü piyasasındaki potansiyel yetenekleri çekme gücünüzü, iç kurum kültürünüzü ve hatta müşteriler nezdinde itibarınızı bile zedeleyebilir.
Çalışanın yaşam döngüsünü başladığı onboarding süreci kadar bu döngünün sonlandığı offboarding süreci de iş veren markanız için bir o kadar önemli. Çalışanın sizinle olan yolculuğunun bu son aşamasını nasıl yürüttüğünüz de onun çıkış deneyimini etkiliyor.
Aşağıdaki ana başlıklar gözetilerek tasarlanmış bir çıkış süreci yönetimi ile, hem ayrılan çalışana hem de kuruma fayda sağlayan, sorunsuz hatta olumlu bir çıkış deneyimi yaşatmak mümkün.
1.Olumlu bir son izlenim yaratmak
Mutlu çalışanlarımız işveren markamızın en iyi temsilcileridir dedik ama eski çalışanlarımızın görüşleri ve değerlendirmeleri de işveren markamızın temsilinde önemli bir ağırlığa sahip. Günümüz teknolojik sosyal paylaşım alanlarını da düşündüğümüzde çalışanın çıkarken yaşadıklarını sadece kendi çevresine değil daha geniş kitlelere anlatabildiğini her zaman hatırlamalıyız.
Bununla birlikte sizinle çalışmaya devam edecek olan çalışanlarınızda ayrılma sürecindeki arkadaşlarınıza nasıl davrandığınızı görüyor ve bu onların da kurumunuza ilişkin algılarını ve hatta bağlılık düzeylerini etkileyebiliyor.
Bu nedenle ne kadar olumlu bir son izlenim yaratırsanız; eski çalışanlarınızın marka eleştirmeni olması yerine güçlü marka temsilcisi olma olasılıkları artacaktır.
2. Ayrılan çalışan geri bildirimlerini gelişim fırsatı olarak görmek
Ayrılan çalışanın deneyimini ve şirket kültürü hakkında gerçek geri bildirimlerini sizinle paylaşma olasılığı daha yüksektir. İyi yapılandırılmış çıkış mülakatları ve güçlü sorularla; kurumunuzun güçlü ve gelişime açık alanları hakkında bilgi almanıza yardımcı olacaktır. Bu geri bildirimleri uygulanabilir iyileştirmelere dahil ederek mevcut çalışanlarınız için olumlu çalışan deneyimi ve kurum kültürü yaratma konusunda kararlı bir duruş sergileyebilirsiniz.
3. Ayrılan çalışana destek sağlamak
İşten ayrılma sadece bir yasal adımlar prosedürü olmamalıdır. İşten ayrılan çalışanınıza yeni bağlantılar kurabilmeleri, iyi özgeçmiş hazırlamaları, kariyerleri için danışmanlık hizmetleri gibi konularda destek sağlamanız kendilerini değerli hissetmelerine yardımcı olacaktır. Kendini değerli hisseden çalışanların işten ayrıldıktan sonra bile kurumunuzu potansiyel adaylara tavsiye etme olasılığı yüksek olacaktır.
4. Güçlü iletişim ile ilişkinin devamlılığını sağlamak – Veda etmek yerine görüşürüz demek…
Dostane şartlarda bir ayrılık süreci geçiriyorsanız ayrılan çalışanınız ile iletişimde kalacağınıza dair kendisine bilgi verin ve bunu yapın. Gelecekte ne olacağını bilemeyiz, belki ayrılan çalışanımız yen müşterimiz olacak, belki tekrar bir araya gelecek verimli çalışmalar yapacağız… Kuracağınız bir network ile ayrılmış olsalar dahi eski çalışanlarınız ile iletişiminiz devam ettirebilir, onlara fayda sağlayabilir, ilişkinizin devam etmesine imkan yaratabilirsiniz.
5. Teşekkür etmek
Ayrılan çalışanınız geriye dönüp sizinle geçirdiği zamana baktığında önemli olduğunu hissetmek, küçük dahi olsa katkıda bulunduğunu bilmek ister. Katkıları ve varlığı için ona teşekkür edin. Bunu bir uğurlama partisi ile, onun hakkında yöneticisi ve çalışma arkadaşlarının görüşlerinden oluşan güzel bir eposta vb bir uygulama yada kurum kültürünüze uyan farklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Ahu Gümüş